Wat is een goede domeinnaam waard?

De waarde van een goede domeinnaam valt lastig in een bepaald bedrag uit te drukken. Een domeinnaam als Google.nl is van onschatbare waarde, maar ook schoenen.nl is bijvoorbeeld een zeer waardevolle domeinnaam. Vooral de generieke domeinnamen, domeinnamen van merken en de keywordrijke domeinnamen vertegenwoordigen een grote waarde. Wil je een webshop starten? Zorg dan voor een goede domeinnaam, aangezien dit uiteindelijk als een verdubbelaar voor de waarde van je bedrijf kan werken en daarmee ver uitstijgt boven de investering die je in eerste instantie hoeft te doen.

Autoriteit van het domein

Een goede domeinnaam straalt autoriteit uit en kent daardoor een relatief hoge waarde. Op het moment dat je schoenen verkoopt is het interessant om gebruik te maken van schoenen.nl. Dit domein heeft de .nl extensie die we zien als de standaard, er is geen sprake van streepjes in het geheel en er zijn geen concessies gedaan door woorden toe te voegen om een voordelige domeinnaam te kunnen kopen. Het alternatief dat totaal geen autoriteit uitstraalt zou bijvoorbeeld schoenen-kopen.org zijn. We zien dan een koppelstreepje, een toevoeging aan waar het eigenlijk om gaat en een waardeloze extensie die we associëren met een goedkope (en minder betrouwbare) site.

Vindbaarheid op het internet

Daarnaast ontleent een goede domeinnaam waarde aan de vindbaarheid op het internet, door gebruik te maken van de juiste keywords. Verkoop je schoenen? Dan is het woord ‘schoenen’ het meest interessant en dient dat in ieder geval in je domeinnaam voor te komen. Indien je zoekt op ‘schoenen’ is de kans groot dat Google je als eerste schoenen.nl zal presenteren. Meer dan 75% van de bezoekers van Google’s pagina’s met zoekresultaten klikt direct het eerste resultaat aan en meer dan 90% komt niet verder dan de eerste pagina met resultaten. Een hoge positie binnen de resultaten is daarom van zeer grote waarde.

Verdubbelaar van de bedrijfswaarde

Tenslotte kan een goede domeinnaam van grote waarde zijn op het moment dat je van plan bent een bedrijf of webshop te verkopen. Heb je een goed lopende webshop in schoenen, op het domein schoenentekoop.nl? Dan bestaat het risico dat iemand anders een goed lopende webshop schoenen.nl lanceert. Wat dat betreft bestaat er een risico, wat de waarde van de domeinnaam in de weg zit. Zou je een webshop aanbieden op schoenen.nl? Dan is de domeinnaam van toegevoegde waarde en kan dit leiden tot een verdubbeling van de bedrijfswaarde, aangezien er enorme kansen in het vooruitzicht liggen.