Wat is een goede domeinnaam?

Wil je een goede domeinnaam registreren? Zorg er dan voor dat deze aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij, die zich richten op:

  • Extensie en taalkundige basis
  • Commerciële waarde
  • Online zichtbaarheid

Extensie en spelling van je domeinnaam

De technische haalbaarheid heeft onder andere betrekking op de extensie die je gebruikt, net als de spelling van je domeinnaam. Heb je een Nederlands bedrijf, een Nederlandse webshop of een andere Nederlandse site? Wijk dan niet af van .nl als extensie. Ben je internationaal georiënteerd? Maak dan bij voorkeur gebruik van .com of .eu als extensie, afhankelijk van je werkgebied en eventueel wat er beter klinkt.

Zorg er in ieder geval voor dat je de domeinnaam maar op 1 manier kunt spellen, ook wanneer je niet precies weet hoe je het schrijft. Indien je tweedehands auto’s verkoopt kies je dus tweedehandsauto.nl en niet occasion.nl. Bezoekers zouden immers per ongeluk ocassion, ocasion of occassion in kunnen typen, waardoor je alle domeinen dient te registreren of je veel bezoekers misloopt.

Korte domeinnaam met aantrekkingskracht

Vervolgens is het voor het kiezen van een goede domeinnaam van belang om na te denken over de commerciële waarde. Om even bij hetzelfde voorbeeld te blijven is het krachtiger om tweedehandsauto.nl te registeren, dan gebruik te maken van gebruikteautostekoop.nl. Ook dit tweede dekt de lading, maar je merkt zelf waarschijnlijk al dat de kortere benaming gemakkelijker te onthouden valt. Ocassion.nl zou nog beter zijn, maar dan lopen we tegen de technische haalbaarheid aan.

Daarnaast dient je domeinnaam zoveel mogelijk aantrekkingskracht te bevatten. Gebruikteauto.nl klinkt minder aantrekkelijk dan tweedehandsauto.nl, al hangt dit deels af van smaak en zou je eventuele synoniemen kunnen overwegen.

Vindbaarheid en duidelijkheid

Tenslotte is het van belang om na te denken over de vindbaarheid en duidelijkheid. Ben je afhankelijk van bezoekers die je via de zoekmachine dienen te vinden? Kies dan een domeinnaam waar het belangrijkste zoekwoord in voorkomt. Kies daarom tweedehandsauto.nl, in plaats van een leuke samentrekking als twauto.nl. Dit zou wellicht een leuke bedrijfsnaam zijn, maar als keyword zal niemand het gebruiken.

Bovendien draagt het niet bij aan de duidelijkheid, met betrekking tot welke informatie iemand op de site kan vinden. Op tweedehandsauto.nl verwachten bezoekers tweedehands auto’s te vinden, waardoor je volledig duidelijk bent en je met je propositie voldoet aan de verwachtingen.