Check of je domeinnaam vrij is

Een domeinnaam kan eenvoudig door iemand geregistreerd worden. Wanneer je zelf een domeinnaam in gedachte hebt dan kan het dus ook zomaar zijn dat iemand anders deze al heeft weggenomen. Het is daarom altijd handig om vooraf even te checken of je domeinnaam nog vrij is. Zo kun je, indien het domein niet meer beschikbaar is, direct op zoek naar een andere mooie domeinnaam. Ben je toch erg gehecht aan deze naam? Dan kun je er ook voor kiezen om een andere extensie dan .nl te nemen. Je kunt namelijk ook erg eenvoudig andere extensies kopen.

Wanneer is een domeinnaam vrij?

Een domeinregistratie wordt door een domeinbureau uitgevoerd bij SIDN. Wanneer een bepaalde combinatie van letters en cijfers wordt geregistreerd dan zal deze naam ook vastgelegd zijn. Het domein is vanaf dat moment een toegangspunt tot een online bron zoals een website of server. Wanneer een specifieke domeinnaam door iemand wordt vastgelegd dan is het voor anderen niet meer mogelijk om ook dit domein te kopen. Tenslotte heeft iemand anders het domein al in bezit en kunnen er niet twee mensen met hetzelfde domein zijn. In dit geval is het domein dus niet vrij voor registratie en kan het niet geregistreerd worden.

Kan een domeinnaam vrij komen?

Ja, het is mogelijk dat een domeinnaam vrijkomt. Je kunt dit erg eenvoudig checken door de registratiedatum van het domein op te zoeken. Hier wordt weergeven wanneer de domeinnaam verloopt zodat je deze eventueel op de gewenste datum kunt registeren. Wanneer iemand het domein niet verlengt dan zal deze vrij op de markt komen. Eenieder die het domein dan wilt registeren kan het zeer eenvoudig vastleggen. Wanneer je zelf een domein laat verlopen bestaat de kans dat iemand anders het domein koopt zodra het vrij is.

Ad