Veelgestelde vragen over domeinnamen

Wanneer jij voor het eerst een domeinnaam gaat registeren dan kunnen bepaalde zaken nog onduidelijk zijn. Het is belangrijk om vooraf overal van op de hoogte te zijn. Op deze pagina vind jij daarom antwoord op veelgestelde vragen die te maken hebben met domeinnamen.

Wat kost het om een domeinnaam te registeren?

De kosten per domeinnaam worden bepaald door een registrar. Deze voert de volledig aanvraag en het beheer van het domein voor jou uit. Sommige registrars rekenen slechts enkele euro’s voor een domeinnaam terwijl anderen meer dan €10 rekenen. Door het grote aantal registrars verschillen de prijzen aanzienlijk. Kijk op onze hoofdpagina voor een duidelijk overzicht.

Wat is SIDN?

SIDN is de officiële instantie die gaat over de registratie van .nl-domeinen. SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland.

Hoe kun je een domeinnaam claimen?

Bij de aankoop van een domeinnaam claim je direct deze naam. Dit houdt in dat niemand anders deze domeinnaam zal kunnen vastleggen zolang deze in jouw beheer is. Heb je dus een specifieke naam in gedachte dan is het handig om deze vast te leggen voordat iemand anders dit doet.

Welke gegevens heb je nodig voor een domein?

De registrars vragen altijd jouw persoonlijke gegevens wanneer jij een domeinnaam wilt aanschaffen. Zij vragen hierbij onder andere om jouw adresgegevens en factuurgegevens. Tijdens het bestelproces zal ook gevraagd worden om jouw betaalgegevens zodat de betaling kan worden voltooid.

Heb je altijd hosting nodig?

Nee, het is niet noodzakelijk om een hostingpakket te hebben wanneer jij een domeinnaam wilt kopen. Het is mogelijk om zonder hosting een domein aan te kopen. Je kunt het domein echter niet naar een website of server laten verwijzen zonder dat jij een hostingpakket hebt, tenzij jij het domein doorverwijst naar een andere domeinnaam of een specifieke server.